Atatürk ve Bilim

28 Kasım 2012 Çarşamba

Atatürk'ün bilime verdiği önem, Atatürk ve Bilim

Atatürk’ün önem verdiği ve savunduğu kavramların hayatımızla olan uyumunu, hemen her alanda görmek mümkündür. Atatürk ün bilim konusuna yaklaşımı, bunun bir başka örneğidir. Atatürk, "İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur" derken, konuya olan ilgisini ön plana çıkartmaktadır.
Türk Milleti, gerçek karakterine ters düşen, cahillikten ve geri kalmışlıktan kurtulmak için, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ün göstermiş olduğu çağdaş uygarlık yolunda ilerlemeli; hedeflerine ulaşmak için bir an önce harekete geçmelidir. Bu hedeflere ulaşmak için gereken her şey yapılmalıdır. Türk Milletinin üstün karakteri bunu yapacak güçtedir. Atatürk’ün bilime verdiği önem de, Türk Milletini bu hedefe ulaştıracak yollardan biri olduğu düşünülerek değerlendirilmelidir. Bilimsel alandaki gelişmeler bir ulusun gelişmişlik düzeyi ile paralellik göstermektedir. Bir ulus bilimsel alanda ne kadar ürün ortaya koymuş ise gelişmişliğinin önemli basamaklarını geçmiş demektir. Bilim merak etmeyi, araştırmayı gerektirir. Bu merak ve çalışmaların sonucunda
yeni buluşlar ve teknolojik veriler ortaya konulur. Bütün bu gelişmeler ise kısaca teknoloji
diye adlandırdığımız aletleri ortaya çıkarır.
Teknolojik aletler ise günlük hayatımızı kolaylaştırmıştır. Bugün eski zamanlarla kıyaslanmayacak kısa sürelerde ulaşım, haberleşme, tedavi gibi olanaklardan yararlanabilmekteyiz. Eskiden adı bile bilinmeyen hastalıklar kısa sürede tanılanmakta ve tedavi edilebilmektedir.
Günümüz dünyasında insan için vazgeçilemez en önemli iki öge bilim ve teknolojidir. Bu gerçeği yıllar öncesinden önce gören Atatürk, bilimin eğitim ile elde edileceğini çok iyi biliyordu. Zaten Kurtuluş Savaşı devam ederken 1921 yılında Maarif Kongresini toplaması bu en belirgin delilidir. Eğitim ve bilim elde edildikten sonra teknoloji doğal bir sonuç olarak kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı