Sosyal Devlet

4 Aralık 2012 Salı

Sosyal Devletin yapısı nasıl olmalıdır? Sosyal Devlet ne demektir? Sosyal Devletin sorumlulukları 

Sosyal devlet, vatandaşların sosyal durumlarını iyileştirmeyi, onlara belirli bir yaşam düzeyi sağlamayı, onları sosyal güvenliğe kavuşturmayı kendisine ödev bilen devlet anlayışıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal devlet anlayışıyla Anayasa ile belirlenen sosyal ve ekonomik ödevleri yerine getirmektedir.

Vatandaşlar insanca bir yaşam sürdürebilmek için çalışmak zorundadır. Vatandaşların çalışıp kendilerine ve devlete yararlı olmaları için iş imkânları yaratmak devletin görevlerinden biridir. Çalışma ve Sosyal ve Güvenlik Bakanlığına bağlı bir genel müdürlük olan Türkiye ‹ş Kurumu işsizliği önlemek, iş arayanlara iş bulmak ve işverenlerle iş arayanları bir araya getirmek gibi görevleri yapmaktadır. Devlet çalışanların sosyal güvenliklerini sağlamak amacıyla Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve BAĞ-KUR gibi sosyal güvenlik kurumları kurarak,
çalışların sosyal güvenliklerini sağlamıştır. Günümüzde bu kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleştirilmiş ve görevine devam etmektedir.
Sosyal devlet tüm vatandaşların beden ve ruh sağlığı içinde insanca yaşamasını sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle devlet anne, çocuk, genç, yaşlı, sakat ve çalışamayacak durumda olanları korumakla yükümlüdür. Çocuklar için açılan çocuk esirgeme kurumları, yaşlılar için açılan darülaceze gibi kurumları bu amaca yöneliktir.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı