Demokratik Devlet

4 Aralık 2012 Salı

Demokratik Devlet nasıl olmalıdır? Demokratik Devlet anlayışı nasıldır? Demokratik devlet hakkında kısa bilgi 

Demokrasi halk idaresi demektir. Yani halkın kendi seçtiği yöneticiler tarafından yönetilmesidir. Millet egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre ve yetkili organlar eliyle kullanılır. Yöneticiler, her beş yılda bir, halkın eşit ve genel oyu ile seçilir. Seçimlerde oy kullanarak vatandaşlık görevini yerine getiren halk, yönetimde söz sahibi olur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde azınlıkta kalanların da hak ve hürriyetleri güvence altındadır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde kanunlarda belirtilen yaş ve özelliklerdeki herkes siyaset yapabilir. Belli bir amaca ulaşmak için izlenen yol anlamına gelen siyaset, siyasal partilerde yapılır. Ülkemizde siyasal yaşam çok partilidir. Siyasal partiler demokrasinin ve demokratik yaşamın vazgeçilmez ögelerindendir. Siyasi partiler anayasa ve yasalara uygun olarak, önceden izin alınmadan serbestçe kurulur. Türkiye Cumhuriyeti’nin yapısına, Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına karşı olmamak koşulu ile tüm partilerin her türlü faaliyeti serbesttir.
Demokrasi sadece devlet yönetiminde değil, yaşamımızın her alanındadır. Ailede, okulda ve toplumsal hayatın her alanında demokrasi vardır. Örneğin bir apartman bile demokratik ilkelere uygun yönetilir. Apartman yönetimi, o apartmanda oturanların oylarıyla seçilir. Tüm kararlarda apartman sakinlerinin görüşü alınır. Giderlerle ilgili kayıtlar tutulup harcamaların nerelere yapıldığı apartman sakinlerine duyurulur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı