İnsanlığınSanat Mirası

4 Aralık 2012 Salı

İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI nelerdir? İnsanlığın Sanat Mirası İnsanlığın Edebiyat Mirası İnsanlığın Bilim Mirası İnsanlığın Düşünce Mirası Doğal Varlıklar ve Tarihi Eserler 

İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI

İnsanlığın Sanat Mirası: Bir duygunun, düşüncenin, doğal güzelliğin, yaratıcılık katılarak anlatılmasına sanat denir. Mimarlık, heykel, müzik, tiyatro, roman, öykü sanat dallarından bazılarıdır. İlk çağlarda insanların mağara duvarlarına çizmiş oldukları resimler ilk sanat ürünleridir. İlk çağlardan günümüze sanat anlayışı Çin, Hint, Mısır, Mezepotamya, Yunan, Anadolu, İnka, Aztek gibi pek çok uygarlığın katkısıyla gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir. Evrensel değer taşıyan sanat eserleri, geçmişten günümüze ulaşabilmiş, daha sonraki eserlerin yapımında örnek alınmıştır.
İnsanlığın Edebiyat Mirası: Edebiyat olayların, düşüncelerin, duyguların ve hayallerin yazı dili aracılığıyla şekillendirilmesine denir. İnsanlığın edebiyat mirasını, geçmişten günümüze uzanan şiir, öykü, destan, roman, tiyatro oyunları vb. oluşturur. Gılgamış Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Homeros’un İlyada ve Odesa’sı William Shakespeare (Vilyım Şekspir)'in Romeo ve Juliette (Romeo ve Jülyet)’i, Servantes'in Don Kişot’u, Viktor Hugo'nun Sefilleri insanlığın edebiyat mirasına örnek olarak verilebilir.
İnsanlığın Bilim Mirası: İnsanın doğaya egemen olma çabası bilimi ortaya çıkarmış, insanlığın bilim mirası İlk Çağdan günümüze oldukça büyük bir ilerleme kaydetmiştir. İlk Çağda Babilliler, Yunanlılar, Çinliler, Mısırlılar Orta Çağda İbn-i Sina, Harzmi gibi İslam bilim adamları, Yeni Çağda Paskal, Dekart (matematik), Kopernik (güneş sistemi), Kepler, Galile (astronomi), Newton (yer çekimi yasası) bilim mirasına katkıda bulunmuşlardır. İçinde bulunduğumuz ve “Bilgi Çağı”, “Uzay Çağı”, “Atom Çağı” olarak adlandırılan çağımızda ise bilim ve teknoloji hayal edilemez bir noktadadır. Bilim ve teknolojideki gelişmeler ulaşım, sağlık, eğitim ve diğer alanlarda büyük gelişmelere yol açmaktadır. Günümüzde bilim alanında ulaşılan bu nokta, insanlığın bilim mirası sayesinde olmuştur.
İnsanlığın Düşünce Mirası: Eski çağlardan beri insanlar; insanı ve evreni anlamaya çalışmış, bu çaba sonucunda da düşünce gelişmiştir. İlk Çağdan günümüze Herakleitos (Heraklit), Thales (Tales) Konfüçyüs, Buda, Sokrates (Sokrat), Platon, Aristoteles (Aristo), J.J. Rousseau (Ruso), Voltaire (Volter), Machievelli (Makyavelli), Montesquie (Montskiyö) Diderot (Didero), Comte (Komt), Durkheim (Durkaym) gibi düşünürler düşünce mirasını geliştirip zenginleştirmişlerdir. Günümüzdeki özgürlük, eşitlik, adalet, demokrasi, insan hakları, akılcılık, bilimsellik gibi değerler insanlığın düşünce mirası sayesinde oluşmuştur
Doğal Varlıklar ve Tarihi Eserler: Deniz, göl, akarsu, şelale, dağ, orman gibi doğal varlıklarla, geçmişten günümüze uzanan tarihî eserler insanlığın ortak mirasıdır. Tüm insanlar doğal varlıklardan ve tarihî eserlerden yararlanma hakkına sahiptir.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı