6.ÜNİTE: Yaşayan Demokrasi ünitesinin özeti

4 Aralık 2012 Salı

6.ÜNİTE: Yaşayan Demokrasi ünitesinin özeti 

Türkiye Cumhuriyeti’nden önce kurulan Türk devletlerinde yönetme yetkisinin Tanrı tarafından verildiğine inanılırdı. Toplum babadan oğula geçen saltanat rejimiyle yönetilirdi. Osmanlı Devleti’nde 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı ile ilk kez ülke yönetiminde kanunun üstünlüğü kabul edildi. I. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemlerinde halkın yönetime katılımı kısmen de olsa sağlandı ve anayasal devlet düzenine geçildi.
Demokrasi yolundaki en büyük adım 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasıyla oldu. Bu gelişmeyle egemenlik kayıtsız şartsız millete geçti. 29 Ekim 1923’te cumhuriyetin ilanıyla yeni Türk Devleti’nin yönetim şekli belirlendi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nitelikleri Anayasamızın 2. Maddesiyle belirlenmiştir. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, insan haklarına saygılı,
demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Ülkemizde yasama, yürütme ve yargı yetkileri farklı devlet organları tarafından kullanılır. Yargı bağımsızdır ve yasama ve yürütmenin uygulamalarını denetler.
Demokrasilerde halkın yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan ilke katılımcılıktır. Haklarını bilen, olumsuz durumlara demokratik biçimde müdahale eden vatandaşlar, demokrasinin daha iyi işlemesine katkıda bulunur. Vatandaşlar seçme ve seçilme hakkını kullanarak yönetime katılır ve yöneticileri denetlerler. Devletin karar alma süreçlerini bireyler, sivil toplum örgütleri, medya ve siyasi partiler etkiler.
Demokrasi hem bir yönetim şekli hem de bir yaşam biçimdir. Demokrasi, demokratik ilkelerin yaşamımızın her alanında uygulanmasıyla gerçekleşir. Demokrasi yaşamımızın her alanında olmak zorundadır. Ancak bu şekilde gerçek demokrasiden söz edilebilir.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı