İnsanda Gelişim Dönemleri

8 Kasım 2012 Perşembe

1. Bebeklik Dönemi: Doğumdan on iki aya kadar olan dönem bebeklik dönemi adını alır. Bu dönemde bebek dış ortama karşı savunmasızdır. Hastalıklara kolay yakalanır. Hayatta kalabilmek için tamamen kendisine bakacak yetişkinlere bağımlıdır. Bir yıl boyunca vücudunu kontrol etmeyi, emeklemeyi, yürümeyi, ellerini kullanmayı ve bazı sözcükleri söylemeyi öğrenir.

2. Çocukluk Dönemi : Çocukluk dönemi 1-6 yaşlar arasındaki dönemdir. Bu dönemde çocuk konuşmayı, koşmayı, yemek yemeyi, giyinip soyunmayı öğrenir. Grup arkadaşlarıyla oynamayı, resim yapmayı ve masal anlatmayı sever. Her şeye karşı meraklıdır. Cinsiyetinin de farkındadır.
3. Okul Çağı Dönemi
Okul çağı dönemi 6-11 yaşlar arasıdır. Bu dönemde çocuk dış dünyaya açılmıştır. Doğruyla yanlışı, hayalle gerçeği kolayca ayırt edebilir. Daha çok kendi cinsiyetinden olan arkadaşlarıyla grup hâlinde oyun oynamayı sever. Takdir edilmekten hoşlanır. Öğretmeninin beğendiği ve istediği davranışlara yönelir. Sorumluluk duygusu gelişmeye başlamıştır. Zorluklarla mücadele etmeye başlar. Kendini topluma yararlı olmaya hazırlar.
4. Ergenlik Dönemi :
5. Yetişkinlik Dönemi
21-65 yaşlar arası yetişkinlik dönemi adını alır. Yetişkinlik döneminin başlangıcında meslek ve eş seçimi gibi zor kararlar verilir. 45-50 yaşlar arasında kadınlarda adetten kesilme, erkeklerde yaş dönümü sıkıntıları başlar. Yetişkinlik dönemi kişinin topluma en yararlı olduğu dönemdir. ‹lgilendiği alanlarda kendini geliştirebilen ve hoşuna giden uğraşlar edinebilen yetişkinler bu dönemi daha sağlıklı geçirir.
6. Yaşlılık Dönemi
65 yaştan sonrası yaşlılık dönemidir. Bu dönemde genel olarak hareketlerde yavaşlama, bellekte zayışama, kemiklerde erime, eklemlerde kireçlenme ve ciltte kırışıklıklar görülür. Hastalıklara kolay yakalanılır. Bu dönemde birey, arkadaşları, çocukları ve torunlarıyla bir arada olmaktan, bilgi ve deneyimlerini onlarla paylaşmaktan mutlu olur. Birey yakınları tarafından aranıyor, sevildiğini hissediyor ve hoşlandığı bir işle uğraşıyorsa bu dönemini sağlıklı sürdürür.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı