Anne adayı nelere dikkat etmelidir?

8 Kasım 2012 Perşembe

Anne adayı doktor önerisi dışında ilaç almamalıdır. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında maruz kalınan radyasyon, doktor kontrolü dışında kullanılan ilaçlar , sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, bebeğin organ gelişiminde bozukluğa, ölümüne veya sakat doğmasına yol açabilir. Röntgen ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmalıdır.

Anne adayı yeterli ve dengeli beslenmelidir. Bebek, anne karnındaki gelişimini anneden aldığı besinlerle sağlar. Vitamin ve mineral yönünden zengin, bol proteinli ve yeterli kaloriyi sağlayacak besinlerin alınması gerekir. Aşırı karbonhidratlı, yağlı ve şekerli gıdalarla beslenmek hatalıdır. Anne adayı, yemesi gereken besinin miktarını değil, niteliğini artırmalıdır. Anne adayı yeteri kadar et, süt ürünleri, meyve ve sebze yemelidir.
Bulaşıcı hastalıklardan korunmalıdır. Özellikle kızamıkçık geçiren hastalardan uzak durmalıdır.
Günde en az 8 saat uyumalıdır.
Vücudu sıkmayan bol ve rahat elbiseler giymelidir.
Anne adayı normal hareketler dışında aşırı ve ağır hareketlerden kaçınmalıdır. Yürüyüş gibi hafif sporlar yapması faydalıdır.
Düzenli sağlık kontrollerinin dışında da anormal bir durum ortaya çıktığında hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Böylece annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecek olaylara karşı önlem alınabilir. Aşırı kanamalar, ateşli hastalıklar, şiddetli karın ağrıları gibi durumlar tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Dış gebelik, düşük tehlikesi, anne karnında bebek ölümü gibi olumsuzluklar derhal tıbbi müdahaleyi gerektirir.
    Hamilelik kadın yaşamının hassas bir dönemidir. Hormonal ve bedensel değişiklikler sonucu anne adayında sinirlilik, duygusallık görülebilir. Bu yüzden başta baba adayı olmak üzere anne adayının yakın çevresinin anne adayına karşı daha anlayışlı davranması, sabır göstermesi ve destek olması yerinde bir davranıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı