4. Sinif fen ve Teknoloji Işık Nedir?

3 Mart 2013 Pazar

4. Sınıf Işık Nedir?, 4. Sinif fen ve Teknoloji Işık Nedir? , 4. Sınıf Işık Nedir? indir. Işık Nedir? Konusun Örneklerleanlatımı...


--- IŞIK NEDİR ---
Çevremizdeki cisimleri görmemize ve renkleri ayırt etmemize yarayan enerji şekline ışık denir. Gözümüz ışık kaynağı değildir. Etrafımızdaki cisimlerden bir kısmı ışık yayarak görünürler (Güneş, yıldızlar, yanan kibrit, lamba, ateş böceği, gibi) Ayrıca ışık yaymadıkları halde ışık kaynaklarından yayılan ışığı yansıtarak görünen cisimler de vardır. (Ay, cam, ayna gibi) İşte cisimleri görmemizi sağlayan göze gelerek bize algılatan enerjiye ışık kaynağı diyoruz.
Kendiliğinden ışı yansıtan kaynaklara doğal ışık kaynağı adını veriyoruz. Başlıca doğal ışık kaynakları: güneş, yıldırım, ateşböceği,  yıldızlar, volkan magmaları vb.. insanları aydınlatmak amacıyla kullandıkları cisimlere yapay ışık kaynakları adını veriyoruz. Yapay ışık kaynaklarına örnek verecek olursak; lamba, elfeneri, mum, çıra, gaz lambası, ocak vb.
Her ışık kaynağının aydınlatma özellikleri (kapasiteleri) farklıdır. Parlayan her cisim ışık kaynağı olamaz. Örneğin Ay ışık kaynağı değildir. Ay, Güneşten aldığı ışığı dünyamıza yansıtmaktadır. Bunun yanında gezegenler ve bunların uyduları da ışık kaynağı değillerdir.
Üzerine ışık düştüğünde parlak görünen cisimler vardır. Alüminyum folyo, çelik malzemeler, cam malzemeler, ayna gibi cisimlere aydınlatılmış cisimler adını veriyoruz.
Sevgili Öğrencilerim, aşağıda size tabloda verilen ışık kaynaklarını sınıflandıralım.
Işık Kaynağı
Doğal
Yapay
Az parlak
Çok parlak
Güneş
Lamba
Mum
Yıldırım
Ateşböceği
Gezegenler
Deniz Feneri
Ampul
Yıldız
Ay
Lav
Cep Telefonu Işığı
Gaz Lambası
Çıra
Meşale
El Feneri
“Bedenin ışığı gözdür. Gözünüz sağlamsa, tüm bedeniniz aydınlık olur.” Hz. İsa
“Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” Hz. Mevlana

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı