Ünite özeti

13 Aralık 2012 Perşembe

Atatürk'ten sonra Türkiye ünitesinin özeti

                 I. Dünya Savaşı sonrasında yapılan barış antlaşmaları kalıcı barışı sağlayamamıştır. Bu antlaşmalardaki olumsuz koşullar Avrupa’da yeni bir savaşın çıkmasına neden olmuştur. II. Dünya Savaşı 1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’ya saldırması ile başlamıştır. İlk başta Mihver Devletler (Almanya-İtalya-Japonya) başarılı olmuş ancak ABD’nin savaşa girmesi ile İtalya 1943’de, Almanya ve Japonya ise 1945’te teslim olmuştur. Türkiye bütün baskılara rağmen savaşa fiilen katılmamıştır. Buna rağmen Türkiye II. Dünya Savaşı yıllarında öncelikle ekonomik alanda büyük sıkıntılar yaşamıştır.
II. Dünya Savaşı sonrası dünya ülkeleri arasında askerî (NATO-Varşova Paktı) ve ekonomik kutuplaşmalar başladı. Soğuk Savaş Dönemi olarak bilinen bu dönem 1990’lı yıllarda SSCB’nin dağılmasına kadar devam etti. Ülkemizde çok partili siyasi hayat 1945’te başlamıştır. DP 1950 seçimlerinde iktidara gelmiştir. 1950’li yıllarda ekonominin dış yardımlarla desteklenmesi sonucunda halkta kısmi rahatlama gözlemlenmiş ancak bu durum uzun sürmemiştir.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’de sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda köklü değişiklikler yaşandı. Köyden kente göç yoğunlaştı ve kentlerde işsizlik ve konut sorunları ortaya çıktı.Türk Silahlı Kuvvetleri 1950 yılından itibaren dünyanın birçok yerinde barışı korumak amacı ile görev yapmaktadır. Kore, Somali, Kıbrıs, Bosna-Hersek ve Afganistan bu bölgelerden bazılarıdır. Türkiye coğrafi konumu ve sahip olduğu yeraltı ve yer üstü kaynakları nedeniyle

dünyanın en önemli ülkelerinden biridir. Bulunduğu konum itibarıyla ekonomi kaynaklı çatışmalara yakın bir bölgede bulunmaktadır. Bu durum da Türkiye’nin dış politikasını etkilemektedir.

Türkiye ulusal ve uluslararası projelerle ekonomik ve siyasi gücünü her geçen gün artırmaktadır. Sahip olduğu güç potansiyeli ülkemizi iç ve dış tehditlere maruz bırakmaktadır.

Türkiye 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ekonomik ve kültürel açıdan kendisine hedef seçtiği AB’ye girebilmek için bir dizi düzenlemeler yapmaktadır

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı