Atatürk'ün iletişime verdiği önem,

12 Aralık 2012 Çarşamba

Atatürk'ün iletişime verdiği önem, İstanbul radyosu ne zaman yayına başlamıştır? Ankara radyosu ne zaman yayına başlamıştır?

Atatürk güçlü iletişim becerilerine sahip bir asker, devlet adamı ve inkılapçıydı. Söylediği nutuklarla, etkili konuşma sanatının en güzel örneklerini verdi. Atatürk, Millî Mücadele sırasında ve sonrasında her zaman halkla iç içe oldu. Sık sık yaptığı yurt gezileriyle halkın arasına girdi. O, halkına değer verir, bu değeri gösterirdi. Halkla ilişkilerinde her zaman açık sözlü ve yapıcıydı. Her zaman halkının sorunlarını dinler, onlara çözüm üretirdi.
Atatürk, iletişimin önemine inandığı için halkla ve çalışma arkadaşlarıyla her zaman olumlu bir iletişim içinde olmuştu. Gerek Millî Mücadele’yi, gerekse yaptığı  inkılapları halka anlatmak için tüm iletişim yollarını kullanmıştı. Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Millî Mücadele’yi başlattığında, bu mücadelenin Türk milletinin desteğinden uzak başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını biliyordu. O halkın desteğini sağlamada iletişim araçlarının öneminin farkındaydı. Bu nedenle ilk olarak kendi direktişeriyle Sivas’ta !rade-i Milliye adlı gazete çıkarılmaya başlandı (14 Eylül 1919). 10 Ocak 1920’den itibaren de Ankara’da Hakimiyet-i Milliye adlı gazete yayın hayatına başladı.
Bugünden itibaren yayımlanan ve sütunlarında bütün Anadolu ile onu alakadar eden muhitlerin ahval ve hadiselerini ihtiva edecek olan gazetemize bu ismi tesadüf olarak vermedik. Gazetemizin ismi aynı zamanda takip edeceği mücadele yolunun da nevidir. Şu hâlde diyebiliriz ki Hakimiyet-i Milliye'nin mesleği, milletin hakimiyetini müdafaa olacaktır.
M. Kemal Atatürk
Hakimiyet-i Milliye gazetesi halka Millî Mücadele’yi anlatmış, padişah ve İstanbul Hükûmetinin durumunu gözler önüne sermiştir. Mustafa Kemal bu gazetede düzenli olarak başyazıları yazmıştır. Mustafa Kemal, halkın doğru bilgilendirilmesine çok önem veriyordu. Ancak ulaşım imkânlarının kısıtlılığı nedeniyle gazete, geniş halk kitlelerine ulaştırılamıyordu. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın hemen ardından İtilaf Devletleri ile Damat Ferit Paşa Hükûmeti arasında varılan uzlaşma gereğince İstanbul’da Türkiye-Havas Reuter (Royter) Ajansı kurulmuştu. Bu ajans Türk milletinin çıkarlarına uygun olmayan, uydurma haberler yayımlayarak bilgi kirliliğine neden oluyordu. Millî davanın sesinin tüm ülkeye ve dünyaya duyurulabilmesi için doğru ve yansız haberciliğe ihtiyaç vardı. ustafa Kemal, gazeteci Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile yazar Halide Edip (Adıvar)’in, Anadolu Ajansı kurma Şkrini çok beğendi. 6 Nisan 1920’de Anadolu Ajansı kuruldu. Bu ajans sayesinde doğru, tam ve objektif haberler hızlı bir şekilde (telgraşa) halka ulaştırılabilecekti. 12 Nisan 1920’de ajans tarafından yayımlanan ilk haberde şunlar yazıyordu:
Devlet merkezimizin düşman işgali altına geçmesi üzerine Anadolu ve Rumeli’nin Müdafaa-i Hukuk azim ve kararlılığı içinde yiğitçe harekete geçtiği şu sıralarda din ve vatan kardeşlerimizin en doğru haber ve bilgiler alabilmelerini sağlamak için kurulan Anadolu Ajansı bugünden itibaren göreve başlıyor. Bugün alınan haber ve bilgilerin oralarda da mümkün olduğu kadar fazla kimse tarafından okunup bilinmesi gereğini arz ve açıklamağa yer yoktur. Bu amaçla oralarda dahi özel örgütler meydana getirerek her gün vereceğimiz bilgilerin telgrafhane kapılarında siyah levhalar üzerine yazılması ve yeterli araç olan yerlerde basılması, yayınlanması ve dağıtılması, nahiyelere ve hatta köylere kadar gönderilmesi hususlarının yerine getirilmesini hepinizin vatan ve millet sevgisinden ve yardımlarından rica ederiz. …”
Mustafa Kemal, halkla olan iletişimini artırmak için başka çalışmalara da imza attı. Çünkü millî egemenliğin geliştirilmesi, inkılapların başarıya ulaşması için kamuoyunun desteği oldukça önemliydi. Bu amaçla 7 Ekim 1920’de Ceride-i Resmiye (Resmi Gazete) yayına başladı. 1925 yılında Telsiz Tesisi Hakkında Kanun kabul edildi. 1927’de ülke genelinde telsiz şebekesi kuruldu. 6 Mayıs 1927’de İstanbul Radyosu yayına başladı. Kasım 1927’de Ankara Radyosu yayına başladı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı