Yıldız nedir? Yıldızların özellikleri nelerdir? Bulutsu nedir?

19 Kasım 2012 Pazartesi

Yıldız nedir? Yıldızların özellikleri nelerdir? Bulutsu nedir? 

"Yıldız" denince aklımıza ilk önce bayrağımızdaki yıldız şekli gelmesine rağmen gerçekte yıldızlar genellikle küresel şekle sahiptirler. Yıldızların milyonlarca yıl önce uzaydaki "bulutsu" adı verilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmalarıyla meydana geldiği tahmin edilmektedir.

Yıldızlar canlı değildir ama onlar da tıpkı canlılar gibi doğar, yaşar ve ölür. Ömrü sona eren dev yıldızlar, şiddetli bir patlama ile parçalanır; ortaya çıkan parçalar, uzay boşluğuna dağılır. Dağılan parçalardan gezegenler oluşur. Yıldızların sıcaklıkları 3000 °C ile 50.000 °C arasında değişmektedir. Isı ve ışık kaynağı olan yıldızların ışığı bize bir parlayıp bir sönüyormuş gibi gelir. Işığın bu şekilde titreşiyormuş gibi görünmesinin sebebi Dünya'yı çevreleyen atmosferin sürekli hareket etmesidir. Yıldızın parlaklığından yararlanılarak uzaklığı tahmin edilebilir. Çok uzaktaki parlak bir yıldız Dünya'dan sönük bir ışıkla görülebilmektedir. Yıldızların uzaklıkları tespit edilirken belli zamanlardaki yer değiştirmeleri teleskopla gözlenir. Yıldız Dünya'ya ne kadar yakınsa yer değiştirmesi de o kadar çok olur.
Çevrelerine ısı ve ışık yayan yıldızların her biri farklı renklere sahiptir. Yıldızların farklı renkte olmaları, bize onların sıcaklıkları hakkında bilgi verebilir. Örneğin, en sıcak yıldız mavi veya beyaz renkteyken sarı yıldızlar orta sıcaklıkta, kırmızı renktekiler ise soğukturlar. Dünya'ya en yakın yıldız; bize hayat veren ısı ve ışık kaynağımız Güneş'tir. Güneş gibi sarı yıldızlar orta sıcaklıkta, kırmızı renktekiler ise diğerlerine göre soğuktur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı