Mars’ın özellikleri

19 Kasım 2012 Pazartesi

Mars’ın özellikleri 

       Kırmızı gezegen adıyla da bilinir. Güneş sisteminin üçüncü küçük gezegenidir. Yüzey şekillerini teleskopla Dünya'dan görmek mümkündür. Mars ile ilgili ayrıntılı bilgiler 1976 yılında Viking 12 ve Temmuz 1997 yılında Pathfinder (Petfayndır) uzay aracından elde edilmiştir.

Dünya'ya en çok benzeyen gezegen olarak bilinen Mars, adını eski Roma savaş tanrısından almıştır.. Pobos ve Deimos adında iki uydusu bulunan Mars’ın rengi kızılkırmızı arasındadır. Mars'ta yeryüzü şekilleri dağlık ve engebelidir. Güneş sisteminin en büyük dağı olan Olympus(Olimpus) Dağı Mars'tadır. Yüksekliği 25 km ve taban çapı 600 km civarında olan Olympus Dağı'nın tabanı Türkiye'nin yarısına yakın bir alan kadardır.

Dünya'nın olduğu gibi Mars'ın da dönme ekseni eğiktir. Bu yüzden Dünya'da yaşandığı gibi dört mevsim söz konusudur. Mars yüzeyinde sıvı halde su yoktur. Yüzeyinde bulunan akarsu yataklarına benzeyen kanallar geçmişte akarsuların olabileceği düşüncesini uyandırmaktadır. Kutup bölgelerinde belirgin olmak üzere donmuş karbondioksitten oluşan buzul örtüleri bulunmaktadır. Mars'ın yüzeyinde esen rüzgarlar kışın şiddetli toz fırtınalarına sebep olur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı