Dünya’nın özellikleri

19 Kasım 2012 Pazartesi

Dünya’nın özellikleri 

Canlılığın oluşması; atmosferinin olması ve atmosferinde canlılar için gerekli gazların bulunması, suya sahip olması, gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının az olması ve ortalama sıcaklığının ne çok düşük ne de çok yüksek olmaması nedenleriyle açıklanabilir. Dünya yüzeyinin üçte ikisi sularla kaplıdır. Yüzeyinde dağlar, denizler, vadiler ve birçok yeryüzü şekli vardır.

Dünya'nın şekli kutuplarından basık bir küre gibidir. Dünya kendi ekseni etrafındaki hareketi sırasında Güneş'ten gelen ışık Dünya'nın Güneş'e dönük olan kısmını aydınlatırken, diğer taraf karanlıkta kalır. Yani gece ve gündüzün oluşması Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönüşü sonucu oluşur.
Mevsimlerin oluşması ve gece gündüz sürelerinin aynı olmayışının nedeni ise Dünya'nın Güneş etrafında dolanırken dönme ekseninin yörünge düzlemine dik olmamasıdır. Bunun sonucunda Dünya'nın üst yarısı Güneş'e doğru eğikken alt yarısı uzakta, alt yarısı Güneş'e yakınken de üst yarısı uzakta kalmaktadır. Kuzey Yarımküre'de Güneş'e daha yakınken yaşanan ilkbahar ve yaz mevsimleri sırasında Güney Yarımküre'de sonbahar ve kış yaşanır.
Dünya'nın tek doğal uydusu Ay ortalama 384 400 km uzaklığıyla Dünya'ya en yakın gök cismidir. Dünya'nın çapı Ay'ın çapının 4, kütlesinin ise yaklaşık 81 katı kadardır. Böylece Ay'ın çekim kuvveti de Dünya'nın çekim kuvvetinin 1/6’sı kadar olmaktadır. Dolayısıyla Ay'ın Dünya'nın etrafındaki dönüşü sırasında Dünya'nın Ay'a bakan yüzündeki çekim etkisi o sırada arkada kalan yüzüne göre daha fazladır. Bu çekim karalar üzerinde fark edilebilir fakat fazla etkili olamaz. Okyanuslar ve denizler Ay'a doğru bir miktar yükselir. Sonuçta günde iki kez oluşan gelgit hareketleri meydana gelir.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı