Sesin tınısı

22 Kasım 2012 Perşembe

Sesin tınısı ne demektir?

Aynı sesin çeşitli müzik aletlerinden çıktığı zaman gösterdiği farklılığa sesin tınısı denir. Tını, sesin farklılığını ifade ederek kaynağının cinsini belirlemeye yarayan bir ses özelliğidir.
Aynı notayı çalan farklı müzik aletlerinin ürettiği ses dalgalarının frekansları aynıdır. Fakat ses kaynakları farklı olduğu için yani müzik aletlerinde ses üretmek için farklı malzemeler kullanıldığı için sesler farklı olarak algılanır.
- Sesler arasındaki tını farkı, renk farkıdır. Ses, kendine özgü olan bu rengi, taşıyıcı bir titreşimin (asal dalganın) üzerine ğoranlığ olarak, yan titreşimlerin binmesiyle oluşan karmaşık titreşimlerin sonucunda kazanır. Frekansı oluşturan saniyedeki periyot sayısı ne kadar fazla olursa ses o kadar tiz, periyot sayısı ne kadar az olursa o
kadar bas olur.
 - Akordeon, keman ve şütten oluşan bir müzik grubu içinde müzik aletlerini kullanan müzisyenler aynı notayı (tonu) çalsalar da bu enstrümanların seslerinin farklılığının temel nedeni tınılarındaki farklılıktır.
- Tını, aynı yükseklikte ve aynı şiddete farklı müzik aletlerine ait sesleri kulağımızın ayırt etme özelliği olup aynı frekansta ses üreten farklı kaynakların ürettikleri seslerin farklı olarak algılanmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı