4.ÜNİTE:Maddenin Yapısı ve Özellikleri, ilk 20 element ve kullanım alanı, Yaygın Kullanılan Elementler
4.ÜNİTE:Maddenin Yapısı ve Özellikleri
Elementlerin Özellikleri ve Kullanım Alanları
Bilim insanları elementleri belirli özelliklerine göre
sınıflandırdığı tabloya periyodik tablo adı verilir. Bu
periyodik tablonun ilk 20 elementin kullanım alanlarını
sırası ile inceleyelim.
1-Hidrojen: Moleküler yapılı bir gazdır. Güneşte, kâinatta ve insan vücudunda en fazla bulunan elementtir. En hafif gaz olarak kabul edilir ve patlayıcı özelliğe sahiptir. En temiz enerji kaynaklarından biridir.
2-Helyum: Atomik yapılı bir gazdır. Balon ve zeplin gibi hava taşıtlarında kullanılır. Hidrojen gibi yanıcı değildir.
3-Lityum: Atomik yapılı katı bir elementtir. İlaç ve pil yapımında kullanılır.
4-Berilyum: Atomik yapılı katı bir elementtir. Uzay araçlarında ve bilgisayar parçalarında kullanılır.
5-Bor: Atomik yapılı katı bir elementtir. Isıya dayanıklı camlarda ve uzay çalışmalarında kullanılır.
6-Karbon: Katı halde atomik yapıda bulunan bir elementtir. Bütün canlıların yapısında bulunur. Petrol ve kömürde bolca bulunur. Kurşun kalemlerin içi karbondur.
7-Azot: Moleküler yapıda bulunan bir elementtir. Havada en çok bulunan gazdır. Gübre gibi bir çok kimyasal madde üretiminde kullanılır. Sıvı azot ise soğutma sistemlerinde kullanılır.
8-Oksijen: Moleküler yapıda bulunan bir gazdır. İnsan vücudunda ikinci en fazla bulunan elementtir. Solunumda yer alan ve canlılar için önemli bir elementtir.
9-Flor: Moleküler yapıda bulunan bir gaz elementidir. Ozon tabakasına oldukça zarar veren bir elementtir.
10-Neon: Atomik yapılı bir gazdır. Renkli aydınlatma gereken özel lambalarda kullanılır.
11-Sodyum: Atomik yapılı bir elementtir. Tuzun yapısında bulunur. Eczacılıkta, tarımda, fotoğrafçılıkta, pil yapımında kullanılır.
12-Magnezyum: Atomik yapılı katı bir elementtir. Hafif olduğu için uçakların yapımında kullanılır.
13-Alüminyum: Atomik yapılı katı bir elementtir. İçecek kutularında, elektrikli aletlerde, araba üretimi, uçakların yapımı gibi birçok alanda kullanılır.
14-Silisyum: Atomik yapılı katı bir elementtir. Kumun yapısında bulunur. Cam üretiminde ve elektronik aletlerin yapımında kullanılır.
15-Fosfor: Molekül yapılı katı bir elementtir. Havai fişek ve gübre üretiminde, suların yumuşatılmasında kullanılır.
16-Kükürt: Molekül yapılı katı bir elementtir. Meyvelerin ağartılmasında, kimyasal maddelerin üretiminde, kibrit yapımında kullanılır.
17-Klor: Molekül yapıda bulunan bir gazdır. İçme ve havuz sularının dezenfeksiyonunda, kimyasal madde üretiminde kullanılır. Zehirli bir gazdır.
18-Argon: Atomik yapıda bulunan bir gazdır. Ampullerde kullanılır.
19-Potasyum: Atomik yapılı katı bir elementtir. Gübre, barut ve temizlik maddelerinin üretiminde kullanılır.
20-Kalsiyum: Atomik yapılı katı bir elementtir. Çimento, alçı, kireç ve mermerin yapısında ve kemiklerde bulunur.
Yaygın Kullanılan Bazı Elementler
Demir: Tabiatta en çok yaygın olarak bulunan elementtir. Dayanıklı ve sert olmasından dolayı inşaatlarda yapı malzemesi olarak kullanılır.
Bakır: Mutfak eşyalarının ve süs eşyalarının yapımında kullanılır. Elektrik akımını ileten en ucuz element olduğundan elektrik tesisatlarında kullanılır.
Altın: Doğada az bulunan değerli bir elementtir. Süs eşyalarının ve mücevherlerin yapımında kullanılır.
Gümüş: Tabiatta az bulunan değerli bir elementtir. Daha çok süs eşya yapımında kullanılır.
Kalay: Çekiçle dövülebilen, kolayca tel ve levha haline gelebilen bir metaldir. Paslanmaya karşı dirençli olduğundan diğer metallerin kaplanmasında kullanılır.
Kurşun: Yumuşak, ağır, dövülebilen ve zehirli bir elementtir. İnşaat sektöründe, pil yapımında, mermi yapımında, lehim ve diğer alaşımlarda kullanılır.
Çinko: Demir, Bakır ve Alüminyumdan sonra en çok kullanılan elementtir. Otomotiv endüstrisinde, döküm kalıplarında, pil gövdelerinin yapımında kullanılır.
İyot: Çoğu canlının az miktarda iyoda gereksinimi vardır. İlaç yapımında, antiseptiklerde, gıda katkılarında, boyalarda ve fotoğrafçılıkta kullanılır.
Cıva: Oda koşullarında sıvı halde bulunan bir elementtir. Oldukça tehlikeli bir maddedir. Termometrelerde ve pil yapımında kullanılır.
Krom: Sanayide birçok alanda kullanılan bir elementtir. Özellikle kaplamacılıkta yaygın olarak kullanılır.
Nikel: Çatal, bıçak takımları, çekiç, pense gibi birçok ev ve hastane aletlerinin yapımında, uçak ve gemi sanayinde, motorlu araç ve parçalarının yapımında kullanılır.
Elementlerin Sembolleri
Elementlerin adları genelde elementin özelliklerine göre veya elementi bulan kişinin adı verilmiştir. Elementlerin isimleri ortak bilim dili kabul edilen Latince olarak
verilir.
Bilimsel çalışmalarda elementler sembolleri ile gösterilirler. Elementleri sembollerle göstermek bilimsel iletişimi kolaylaştırır.
0 yorum:
Yorum Gönder