Düzgün ve dağınık yansıma

13 Kasım 2012 Salı

Düzgün yansıma ne demektir? Dağınık yansıma ne demektir? Düzgün ve dağınık yansıma 

Cisimlerin yapısal özelliklerinin yanında farklı yüzey özellikleri de ışığın farklı olarak yansımasına neden olur. Düzlem ayna örneğinde olduğu gibi yansıtıcı yüzey üzerine birbirine paralel olarak gelen ışınların yansıdıktan sonra yine birbirine paralel olarak geldikleri ortama geri dönmeleri olayına düzgün yansıma denir. Cisimlerin bir yüzey üzerinde net görüntü vermesi düzgün yansıma yapan ışınların göze ulaşması ile oluşur. Yansıtıcı yüzeye gelen ışınlar düzgün yansıma yapmadıklarında ışığın geldiği kaynağı net olarak görmek mümkün olmaz.

Pürüzsüz yüzeylerdeki yansıma kanunları aynı zamanda pürüzlü yüzeyler için de geçerlidir. Buruşturularak açılan alüminyum folyonun pürüzlerini oluşturan her bir parça ayrı birer ayna gibi davranır ve bu aynalara gelen ışınlar da yansıma kanunlarına uygun olarak yansırlar. Alüminyum folyo örneğinde olduğu gibi yansıtıcı yüzey üzerine birbirine paralel olarak gelen ışınların yansıdıktan sonra yine birbirine paralel olarak geldikleri ortama geri dönmemeleri olayına dağınık yansıma denir. 
Alüminyum folyonun farklı doğrultulu yüzey parçalarına çarpan ışınlar düzgün yansıma yerine dağınık olarak yansırlar. Dağınık yansımaya neden olan yüzeylerde net bir görüntü oluşmaz. Sadece cisimlerin renk ve şekillerinin ayırt edilmesi mümkün olur. Çevremizdeki duvarlar,
kumaşlar, yer döşemeleri gibi yüzeyler dağınık yansıtıcı yüzeylerdir. Bu tür yansımalarda göz, dağınık olarak yansıtan yüzeylerden gelen ışığı da mutlaka alacaktır. 
Yüzeyi düzgün olup düzgün yansıma yapan cisimler parlak görünürken yüzeyi pürüzlü olup dağınık yansıma yapan cisimler mat görünürler.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı