6. Sinif Fen ve Teknoloji Çiçeğin yapısı, Çiçek ve Yapısının Detaylı İncelemesi

12 Ocak 2013 Cumartesi

6. Sinif Fen ve Teknoloji Çiçeğin yapısı, Çiçek ve Yapısının Detaylı İncelemesi

ÇİÇEĞİN YAPISI

DENEYİN AMACI : Bitkinin üreme organı olan çiçeğin yapısını ve çiçeğin üreme ile
ilgili olan ve olmayan bölümlerini incelemek.

KULLANILAN MALZEMELER : Mikroskop, lam, lamel, bisturi, kurutma kağıdı,
damlalık, pens, değişik türdeki çiçekler.
DENEYİN YAPILIŞI, ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ:
A. Çiçeğin Genel Yapısı:
1- Bulduğunuz çiçekler içerisinden bir çiçek seçiniz (Şekil 3.1). Resme bakarak çiçeğin erkek üreme organını ve dişi üreme organını belirleyiniz (Şekil 3.2).
2-  Gözlemlediğiniz çiçeğin şeklini çiziniz. Şekilde erkek organ, başçık, sapçık, dişi organ, tepecik, dişicik borusu, yumurtalık kısımlarını gösteriz (Şekil 3.3).
3- Bistüri veya pens yardımı ile çiçekten yaprak kısımlarını ayırarak üreme ile ilgili olan kısımların zarar görmemesine dikkat ediniz (Şekil 3.4).
4- Pens yardımı ile erkek üreme organını çiçekten kopararak kağıt üzerine koyunuz (Şekil 3.5). Erkek üreme organının şeklini çizerek başçık ve sapçık kısımlarını gösteriniz (Şekil 3.6).
5- Bisturi yardımı ile dişi üreme organını (Pistil) ikiye kesiniz (Şekil 3.7). Yumurtalığın iç kısmını inceleyiniz (Şekil 3.8).
6-  Yumurtalık kesitinin, bölmelerinin sayı ve düzenleniş şeklini çizerek gösteriniz.
B. Dişi Üreme Organının (Pistil) Mikroskopta İncelenmesi:
1-  Ovaryum içinden pensle tohum taslağı (içinde yumurta hücresi de bulunur) çıkarılır (Şekil 3.9). Lamın üzerine bir damla su damlatılarak tohum taslağı su damlasının üzerine konur. Üzeri lamelle kapatılarak mikroskopta incelenir (Şekil 3.10).
2- Başka bir lamın üzerine bir damla su konur. Başcık’a (anter) hafifçe pens yardımıyla dokunularak polenlerin lam üzerine düşmesi sağlanır (Şekil 3.11). Daha sonra üzerine bir lamel kapatılarak mikroskopta incelenir yada büyütme derecesi yüksek binoküler mikroskop altında da incelenebilir (Şekil 3.12).
3- Mikroskopta görülen şekiller çizilerek büyütme oranı not edilir.





0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı