İyonik ve Kovalent Bağ

21 Kasım 2012 Çarşamba

İYONİK ve KOVALENT BAĞ 

İYONİK ve KOVALENT BAĞ

Atomları bir arada tutan kuvvete kimyasal bağ denir. Atomlar kimyasal bağ yaparken son katmanlarındaki elektron dizilişlerini soygazlara benzetmeye çalışırlar. Kimyasal bağlar iyonik ve kovalent bağ olmak üzere ikiye ayrılır.
1. İyonik Bağ: Metal atomları ile ametal atomları arasında elektron alış verişi ile gerçekleşen kimyasal bağa denir. İyonik bağ da metaller elektron vererek + yüklü iyon (katyon), ametaller ise elektron alarak - yüklü iyon (anyon) oluştururlar.
  Aşağıdaki örnekte magnezyum atomu son katmanında sahip olduğu 2 elektronunu iki tane flor atomuna birer tane vererek soygaza benzemektedir. Flor atomları da soygaza benzemek için eksik olan bir elektronu aldıklarından onlarda kararlı hale geçer.




Aşağıdaki bir başka örnekte ise sodyum atomu bir elektron verirken klor atomu bu elektronu alarak iyonik bağın gerçekleşmesine neden olurlar.


2. Kovalent Bağ: Ametal atomları arasında elektronları ortaklaşa kullanmaları sonucunda oluşan kimyasal bağa denir. Kovalent bağ da ametal atomları kararlı hale geçmek (soygaza benzemek) için eksik olan elektronlarını birlikte kullanarak bu bağın gerçekleşmesine neden olurlar.

Aşağıdaki örnekte kararsız olan iki tane hidrojen atomu soygaza benzemek için sahip oldukları birer tane elektronu ortaklaşa kullanarak kararlı hale geçerler ve hidrojen molekülünü oluştururlar.


Diğer örneğe baktığımızda ise oksijen atomu  kararlı yapıya ulaşmak için ihtiyacı olan iki elektronu her birinden birer tane ortak kullanmak koşuluyla iki tane hidrojen atomundan karşılamıştır. Bunun sonucunda da su molekülü oluşmuştur.



 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı