Solunum sistemini oluşturan yapı ve organlar nelerdir?

20 Kasım 2013 Çarşamba

Solunum sistemini oluşturan yapı ve organlar nelerdir?, Solunum sistemini oluşturan yapılar nelerdir?, Solunum sistemini oluşturan organlar nelerdir?

Solunum sonucu su ve karbondioksit gibi artık ürünler ortaya çıkmaktadır. İnsanlarda; vücuda oksijen almak ve vücuttan karbondioksiti uzaklaştırmak için kullanılan organlara solunum sistemi denir. 

Burun: Solunum sisteminin ilk kanalıdır. Burnun görevleri:
·         Soluduğumuz havanın koksunu alır.
·         Soluduğumuz havayı nemlendirir.
·         Soluduğumuz havayı vücudumuzun sıcaklığı kadar ısıtır.
·         Soluduğumuz havayı temizler.
Yutak: Yemek borusu ve soluk borusunun birleştiği yerdir. Yutak; soluduğumuz havanın soluk borusuna; yediğimiz lokmalarında yemek borusuna geçmesini sağlar.
Gırtlak: Soluk borusunun başlangıcında bulunan kıkırdak bir yapıya sahiptir. Yutak ile soluk borusu arasında bulunur. Konuşmamızı sağlayan ses telleri burada bulunur.
Soluk borusu: Gırtlak ile akciğerler arasında uzun kanal şeklindeki hava taşıyıcı yapıdır. Üst üste dizilmiş halka şeklinde kıkırdaklar vardır. Nemlidir. Düz kaslardan oluşur.
Bronşlar ve bronşçuklar: Soluk borusu ikiye ayrılarak bronşları oluşturur. Bronşlar, soluk borusunun sağ ve sol akciğerlere bağlanmasını sağlar. Bronşların içinde de birçok kollar vardır. Bunlarda bronşçuklardır. Bronş ve bronşçuklar, akciğer ile soluk borusunun arasında hava iletimini sağlar.
Akciğerler: Solunum sisteminin en temel organıdır. Göğüs boşluğunda bulunurlar ve göğüs kafesi tarafından korunurlar. Akciğerlerin her nefes alıp vermede, hacmi genişler ve küçülür. 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı