Genetik Mühendisliğinin Uygulama Alanları

20 Kasım 2012 Salı

Genetik Mühendisliğinin Uygulama Alanları

Genetik Mühendisliğinin Uygulama Alanları
KLONLAMA – GEN TEDAVİSİ – TÜRLERİN ISLAH EDİLMESİ – GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ CANLILAR / ORGANİZMALAR

Klonlama: Bir canlının sahip olduğu hücrelerinin genetik anlamda kopyalanmasıdır. Klonlamada  DNA’nın belirli bir bölümünün ( genlerin )kopyasını oluşturmak için çalışmalar yapılır. Bu çalışmaların ilki, yıl 1997 de İngiltere’de Ian Wilmut ve arkadaşlarının bir yıl önce ( 1996 ) bir koyunu klonladıklarını açıklamalarıyla ortaya çıktı. Klonlanan koyunun adı Dolly’di. Klonlama çalışmalarına öncülük eden Dolly’den sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Klonlama konusunda dünya bir hayli yol aldı. Klonlamada sadece koyunla kalınmadı, birçok hayvanında klonları yapıldı. Gerçi hayvanlar klonlandılar ama sağlıklarında veya yasal işlemlerde hale çözülememiş problemler devam etmektedir.
  Peki ünlü Dolly nasıl klonlandı? Bu sorunun cevabı aşağıdaki şemada verilmiştir.
Gen tedavisi: Canlılarda görülen kalıtsal hastalıların iyileştirilmesi için geliştirilen yöntemlere denir. Gen tedavisinde, hatalı olan genler gen aktarımı ile sağlıklı genler ile değiştirilmesi hedeflenmektedir. Gen tedavisi günümüzdeki yeni çalışmalardan olduğundan dolayı gelişmeler beklenmektedir.

Türlerin ıslah edilmesi: Verimli olmayan canlıların ( bitki veya hayvan ) verimlerini arttırmak için türler üzerinde yapılan çalışmalara denir. Aşılama yöntemi ıslaha yardımcı olabilir.

Genetiği değiştirilmiş canlılar / organizmalar ( GDO ) : Canlının sahip olduğu DNA molekülleri canlı dışında yani laboratuar ortamında yeni bir tür oluşturmak için bir molekül içinde bir araya  getirilir. Bu DNA canlıya aktarıldığında canlıda farklı özelliklerin ortaya çıkmasına neden olur.
Konu ile ilgili sorular:
1. Genetik mühendisliği çalışmalarının olumlu ve olumsuz sonuçları neler olabilir?
2. Genetik mühendisi olsaydınız hangi çalışmaya öncülük etmek isterdiniz? Neden?
3. Biyoteknolojik çalışmalarla üretilen ürünler hangi alanlarda kullanılmaktadır?

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı